top of page

Basisopleiding treinverkeersleider

Leid jij binnenkort het treinverkeer in goede banen?

Als treinverkeersleider werk je in het hart van de spoorse operatie. Bij verstoringen in de treindienst ben jij als eerste aan zet om de veiligheid te waarborgen en het ongemak voor reizigers zoveel mogelijk te beperken. Dat doe je door overzicht houden, goed samenwerken en kordaat ingrijpen. Dit leer je in de basisopleiding treinverkeersleider.

Denk je dat het beroep van treinverkeersleider bij je past en voldoe je aan de minimale opleidingseisen? Stuur ons dan een kort bericht naar info@railconnect.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Tot snel, team RailConnect.

RailConnect_treinverkeersleider in opleiding_edited.jpg
Doelgroep

Iedereen die:

analytisch sterk is, zijn/haar hoofd koel weet te houden ook in stressvolle situaties en communicatief zeer vaardig is.

 

Investering

14 tot 20 weken na aanname ProRail

Start- en lesdagen

Fulltime opleiding, met meerdere startmomenten in een jaar.

Basisopleiding

De basisopleiding treinverkeersleiding is de start van de opleiding tot treindienstleider. In 14 tot 20 weken krijg je de theoretische kennis en vereiste vaardigheden aangeleerd om het treinverkeer veilig in goede banen te leiden. Na deze periode ben je in staat om onder tijdsdruk veilig en correct alle handelingen van een treinverkeersleider uit te voeren. De basisopleiding wordt afgesloten met een examen gespreksdiscipline, theorie- en praktijkexamen bij de Stichting Veiligheid & Vakmanschap Railvervoer (VVRV). Na het behalen van het VVRV certificaat bij RailConnect ben je klaar om in de praktijk, op je eigen verkeersleidingspost, de kneepjes van het vak verder onder de knie te krijgen. 

De opleiding bestaat voor een groot gedeelte uit simulatie. Het scherp krijgen van wat er aan de hand is, het bepalen van de impact en het toepassen van de juiste procedure wordt geoefend in een zo echt mogelijke omgeving. Daarnaast ga je veel spoorse kennis opdoen. Je gaat begrijpen hoe de spoorwereld in elkaar zit en welke rol jij daarin hebt als treindienstleider.

Tijdens de opleiding wordt van je verwacht dat je zelf de regie neemt op je leerproces. Je geeft aan wat je nodig hebt en blikt regelmatig terug op hoe effectief de afgelopen periode was. Zowel voor jezelf als voor de groep. Jullie helpen elkaar. De opleiders zullen je in dit proces begeleiden en reiken je hulpmiddelen aan om je doel te halen.

De opleiding vindt hoofdzakelijk plaats op onze opleidingslocatie in Amersfoort. Daarnaast zullen er verschillende perioden zijn waarin je buiten gaat waarnemen en de verbinding gaat maken met de bediensystemen binnen.   

​

Wij begroeten je graag snel als nieuwe treinverkeersleider in opleiding bij RailConnect

Deelnemers aan het woord

Remy.jpg
Remy

Ruim een jaar geleden startte de eerste klas met de basisopleiding treindienstleider bij RailConnect. Wij zijn ontzettend benieuwd hoe het nu gaat met deze groep en waar ze nu mee bezig zijn. Remy Ruijzenaaars, deelnemer van de eerste klas, vertelt ons graag hoe het nu met hem gaat!

Appie en Ahmed.jpg
Abdullah en Ahmed

 ‘In 2016 hebben wij beiden onze bevoegdheid gehaald voor TRDL NCBG en hebben het op de post Den Haag heel goed naar ons zin met een fijne club collega’s. Eind vorig jaar hebben wij beiden de mogelijkheid gekregen om de basisopleiding treindienstleider te volgen. Een kans die we met beiden handen hebben aangegrepen.'

​

Bronte.jpg
Bronte

"Leren op maat! Dat is echt wat er uitspringt tijdens de opleiding bij RailConnect. Er is een fijne sfeer en je kan zo bij iedereen aankloppen en binnenlopen. Ook de kleine groepen vind ik heel prettig, dit maakt het persoonlijk!
 

Wat levert het op?

Na geslaagd doorlopen van de basisopleiding treinverkeersleider:

  • Weet je hoe de operationele spoorketen in elkaar zit en je snap wat jouw rol als treinverkeersleider daarin is.
     

  • Heb je de benodigde spoorkennis, ken je de procedures en heb je juiste vaardigheden ontwikkeld.

​​

  • Kun je je snel een volledig beeld vormen van verstoringen buiten en de impact daarvan op de veiligheid en het treinverkeer. Je weet situaties veilig en correct af te handelen

​

  • Heb je jezelf ontwikkeld in zelfreflectie en regie nemen. Je hebt geleerd van èn met elkaar. Je begrijpt dat je door nauwe samenwerking verder komt.

​​

  • Je weet waar het om draait en wordt een trotse ambassadeur van het spoor.

​​

Kortom: je hebt je certificaat op zak en je bent klaar om uit te groeien tot een uitstekende treinverkeersleider. 

Voor wie?

De basisopleiding treinverkeersleiding is voor iedereen die is aangenomen als treinverkeersleider. Om in aanmerking te komen voldoe je aan de volgende eisen:

  • Minimaal een mbo4/havo diploma i.c.m. een pas afgeronde theoretische opleiding

  • Beschikbaarheid voor onregelmatige werktijden, ook in het weekend

  • Sterke communicatieve vaardigheden en jij beheerst de Nederlandse taal

  • Dat jij je hoofd koel houdt, ook bij beslissingen in stressvolle situaties

  • Dat jij kritisch naar jezelf kijkt, zo leer en groei jij als mens en collega

 

De aanmelding bij RailConnect wordt verzorgd door ProRail Werving & Selectie.

Heb je interesse? Stuur ons dan een kort mailtje op info@railconnect.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Door wie?

De opleiding wordt verzorgd door opleiders die allen ruime ervaring hebben als treinverkeersleider. Vanuit het principe "vakman leidt vakman op" kiezen wij voor een praktische insteek waarbij het enthousiasme voor het vak niet onder stoelen of banken wordt geschoven. Wij streven altijd naar beter, effectiever, prettiger en innoveren dan ook continu door. Ook als deelnemer krijg je daar een stem in. 

Programma

De basisopleiding treinverkeersleiding start met een introductie in de praktijk. Samen met een ervaren begeleider van je post maak je kennis met een aantal basisbegrippen. Je leert de praktijk buiten kennen en gaat begrijpen hoe zich dat naar de bediensystemen van een treindienstleider vertaald. Deze fase wordt afgesloten met een startmonitor. Je weet hiermee waar je staat in kennis en aanpak van het leertraject.

Na deze periode start de opleiding op de locatie van RailConnect. Het leertraject is vanaf daar opgebouwd uit verschillende fasen, oplopend in complexiteit. In de onderstaande tegels wordt per fase een korte toelichting gegeven.

​

ORIENTATIE

De opleiding start met een kennismaking met de praktijk. Je wordt ontvangen op de post om kennis te maken met de spoorse operatie en je toekomstige collega’s. Je beeld van wat zich buiten afspeelt wordt in de loop van deze periode vertaalt naar de bediensystemen van de treinverkeersleider.  

​

FUNDAMENT LEGGEN

In deze fase bouw je de spoorse kennis op die je in de rest van je opleiding nodig hebt. Tijdens de praktijkdagen op de post heb je bijvoorbeeld geleerd dat er een beveiligingssysteem is en waar dat voor dient. In deze fase wordt dieper in gegaan op de werking van dat systeem. 

Daarnaast ga je de basis leren van het bedienssyteem van de treinverkeersleider.

TOEPASSEN

Nu je het bedienen van de simulatieset onder de knie hebt wordt het tijd om (eenvoudige) situaties te gaan afhandelen. Je gaat veel uren maken achter de simulatieset. Je gaat oefenen met het goed uitvragen van meldingen zodat snel helder is wat de impact is van een verstoringen. Vervolgens leer je deze situaties veilig en vlot af te handelen.  

INTEGREREN

Het is tijd voor het afhandelen van complexe verstoringen in de treindienst. De theorie kan je inmiddels dromen. De afhandeling in de praktijk raakt steeds meer ingesleten. Aan het eind van deze fase ben je klaar voor de VVRV examen. 

​

VERVOLG

Na het doorlopen van alle fasen én het behalen van je VVRV certificaat, ga je de laatste fase van de opleiding in. Deze fase wordt verzorgd door jouw Verkeersleidingspost in combinatie met de opleidingsafdeling van ProRail. 

Gedurende het doorlopen van de fasen ga je regelmatig weer een kijkje nemen in de praktijk. Je draait mee met diensten op een verkeersleidingspost en je krijgt een kijkje achter de schermen van je ketenpartners.

​

Ook wordt er gedurende de fasen veel aandacht besteed aan het reflecteren op je eigen handelen. Je hebt regelmatig gesprekken met je team en individueel met je opleider over je voortgang en wat je nodig hebt om verder te komen. 

​

Elke fase van het leertraject wordt afgesloten met een toets. Hierbij worden zowel je theoretische kennis als je praktische vaardigheden onder de loep genomen.

Als je alle fasen goed hebt doorlopen dan ben je klaar voor het examen. Ook dit bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Daarnaast wordt je vaardigheid op het gebied van veiligheidscommunicatie getoetst. Het examen wordt afgenomen door de Stichting Veilgheid & Vakmanschap Railvervoer (VVRV). Bij slagen ontvang je een certificaat.

​

Na het VVRV examen vervolg je je opleiding op je eigen Verkeersleidingspost in samenwerking met de opleidingsafdeling van ProRail. Wij blijven julllie echter graag volgen in je carriere binnen het spoor en zullen regelmatig evenementen organiseren om ervaringen te blijven uitwisselen. Ook hier geldt, we leren met en van elkaar. Alleen in nauwe samenwerking komen we echt verder.

RailConnect heeft een prachtige opleidingslocatie in het midden van het land, namelijk op de Grote Spui 35, 3813 EZ Amersfoort. Deze plek is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Amersfoort Centraal wandel je er in 15 minuten heen. 

Mocht je met de auto komen dan raden wij de parkeergarage aan de Eemlaan 31 in Amersfoort aan. 

Anker 1
Anker 2
Anker 3

LOCATIE & CONTACT

Bedankt! Bericht verzonden.

bottom of page