top of page

(Oud)deelnemers aan het woord

Remy - klas mei 2021

Ruim een jaar geleden startte de eerste klas met de basisopleiding treindienstleider bij RailConnect. Wij zijn ontzettend benieuwd hoe het nu gaat met deze groep en waar ze nu mee bezig zijn. Remy Ruijzenaars, deelnemer van de eerste groep vertelt ons graag meer over hoe het nu met hem gaat!

'Het gaat goed met mij, ik zit goed op mijn werkplek. Dit heeft wel eventjes geduurd. Eerst heb je natuurlijk je opleidingstijd en daarna moet je het zelfstandig gaan doen. Dat was wel even spannend. Gelukkig heeft de calamiteitenweek (toelichting) mij goed geholpen om het zelfstandig te doen. Je leert in de calamiteitenweek veel over samenwerken en ook om hulp te vragen. Iedereen wil je graag helpen, maar dit moet je wel zelf aangeven.'

Nu in het echt doen dus….

'Na de opleiding moesten we het natuurlijk in het echt gaan doen, voor het ‘echie’. Je leert natuurlijk heel veel als je op de post zit, maar je moet wel vlieguren maken en dat heeft tijd nodig. Nu kan ik na een jaar grotere en complexere zaken beter aan en gaan de kleine incidenten gemakkelijk.

Het is allemaal superspannend en nieuw, zeker als je ook stage gaat lopen tijdens de opleiding. Dan moet je alles zelfstandig doen. Eenmaal aan de slag op de post is er een snelle leercurve en ervaringscurve. Gelukkig kun je veel vragen op de post aan de seniors.'

Wat heb jij geleerd als praktisch handvat vanuit de basisopleiding en wat je nu nog veel gebruikt?
'De veiligheidshandelingen! Deze zijn er zeker wel goed in gedrild! En ga niet gelijk handelen op de situatie, maar neem eerst een stapje terug om deze te analyseren. Ik ging soms te snel in de opleiding, waar mijn opleider ook aangaf om terug naar de basis te gaan! En ga dan stap voor stap verder.'

Wat zou jij mee willen geven aan nieuwe deelnemers van de opleiding?

'Blijf stap voor stap denken, zeker in het begin. Niet te veel al willen door kijken, de rest komt zeker wel, daar zorgen de opleiders en het traject wel voor. Blijf het tempo van de opleiding volgen.
Toen ik op een bepaald moment vast liep in de opleiding, was het heel fijn dat mijn opleider mij 1-op—1 kon begeleiden. Hij bracht mij weer terug naar de basis. Niet alleen was dit fijn voor mij, maar ook voor de rest van de groep.

Het is heel leuk dat we onze groep van deelnemers nog contact heeft met elkaar. Zeker als er bijvoorbeeld grote dingen spelen. We proberen af en toe ook nog wat samen te doen, zoals een borreltje. Verder hoop ik verder te groeien op deze werkplek en meerdere werkplekken (trajecten) te hebben en zo nog meer te leren!'

Remy is  treindienstleider Volledig Bevoegd

Remy.jpg
Appie en Ahmed.jpg
Abdullah - klas december 2021 en
Ahmed - klas november 2021

 ‘In 2016 hebben wij beiden onze bevoegdheid gehaald voor TRDL NCBG en hebben het op de post Den Haag heel goed naar ons zin met een fijne club collega’s. Eind vorig jaar hebben wij beiden de mogelijkheid gekregen om de basisopleiding treindienstleider te volgen. Een kans die we met beiden handen hebben aangegrepen.

Het werk van een treinverkeerleider NCBG en van een treindienstleider Volledig Bevoegd is echt anders merkten we al snel in de opleiding. We kregen te maken met veel meer systemen en moeten we veel meer besluiten nemen. Hetzelfde gold voor het theoriegedeelte, hiervan hebben wij als TRDL NCBG maar één hoofdstuk gehad en bij RailConnect kregen we de rest van de hoofdstukken. Een aantal zaken zijn wel hetzelfde en waren daarom voor ons wat makkelijker dan voor deelnemers zonder spoor-achtergrond. Bijvoorbeeld het contact met de machinist was voor ons bekend terrein.

 

Al met al was de opleiding erg wennen voor ons. Er kwamen veel nieuwe dingen op ons af en wij moesten veel zaken die wij op het NCBG gewend waren afleren. Om goed te kunnen werken heb je een goede basis nodig. De ingrediënten hiervoor krijg je deels van de opleiders maar je moet er uiteraard ook zelf werk van maken om dit tot een succes te maken. De leeromgeving bij RailConnect was heel ontspannen. Echt een huiskamersfeer, met goede opleiders en afwisseling tussen theorie en simuleren. Dit heeft ons er absoluut doorheen geholpen. Wat ons betreft dus … een topopleiding!’ 

 

Zowel Ahmed als Abdullah zijn inmiddels geslaagd voor hun examen en zijn bezig met de vervolgopleiding op hun eigen post.

Bronte.jpg
Bronte - klas december 2021

"Leren op maat! Dat is echt wat er uitspringt tijdens de opleiding bij RailConnect. Er is een fijne sfeer en je kan zo bij iedereen aankloppen en binnenlopen. Ook de kleine groepen vind ik heel prettig, dit maakt het persoonlijk!

Het is heel goed dat er veel praktijk is in de opleiding. Met alle stof die wij krijgen in de opleiding gaan we ook direct aan de slag zoals bijvoorbeeld achter de SET (simulatie).

Er is een open sfeer, waar ik alles kan en mag vragen. Er is veel persoonlijke aandacht. Mijn opleider helpt mij echt door de opleiding heen en dat voelt heel persoonlijk en betrokken."
Succes nog met de komende weken en op naar een mooi eindresultaat!

Bronte heeft inmiddels het examen met goed gevolg afgelegd.

RailConnect_Post Utrecht.JPG
Joren

'De opleiding is af en toe best pittig maar tot nu toe gaat het goed en ik heb het erg naar m’n zin. De eerste en tweede praktijk- en theorietoets heb ik gehaald. Daar ben ik heel blij mee.

Bij RailConnect is er de juiste mix tussen theorie en praktijk wat ervoor zorgt dat het uitdagend blijft. Daarnaast gaan we regelmatig op pad om het spoor in het echt te bekijken. Op die manier heb ik een goed beeld gekregen van welk effect mijn handelingen achter de computer hebben op het fysieke spoor. Hopelijk kan ik over een aantal maanden mijn opleiding succesvol afronden om vervolgens als treindienstleider aan de slag te gaan!' 

Joren is treindienstleider Volledig Bevoegd 

RailConnect_peerlearning1.JPG
Sander

Tijdens de basisopleiding treindienstleider lopen de deelnemers meerdere keren stage. Sander vertelt hoe de afgelopen stagedagen waren.

"Afgelopen week heb ik twee diensten mee kunnen draaien op de post Amsterdam als stage. Naast het kennismaken met de werkplek, kwamen er wat standaard telefoontjes binnen en waren er op de eerste dag geen grote problemen of storingen.

Op de tweede dag was er meer aan de hand. De spoorbrug werd aangereden, waardoor al het treinverkeer gestaakt moest worden. Het was erg interessant om te zien hoe mijn collega’s direct en snel handelden, hoe goed er werd samengewerkt en hoe iedereen zijn/haar rol pakte! Treinen werden direct omgeplant. Gelukkig bleek dat er geen schade was aan de spoorbrug. Het treinverkeer kon weer worden opgestart. Ik heb in deze situatie voornamelijk van een afstand gekeken hoe het werd aangepakt door mijn collega’s, en dat was erg goed om te zien. Achteraf kwam ook de Officier van Dienst nog langs om de situatie te evalueren en die was vol complimenten over de goede afhandeling.

Al met al twee leerzame dagen en een leuke kennismaking met het echte werk, de werkplek in Amsterdam en de collega’s!" 

Sander heeft enige tijd na het behalen van zijn examen besloten om zijn carriere in de luchtvaart voort te zetten.

RHDHV
logo_arriva_edited
logo-prorail
logo-movares
logo-tu-delft
logo-min
railforum_logo_transparant
logo-ns2
DV_PAY-OFF_edited
logo-volkerrail
logo-connexxion
Anker 3
Anker Appie/Ahmed
Anker Bronte
bottom of page